In andere talen: Deutsch English Français 日本語 Polski Русский Українська Tiếng Việt Nam 简体中文

Transportbandensysteem

From Official Factorio Wiki
Revision as of 12:56, 13 March 2018 by Jelmergu (talk | contribs) (→‎Werking van de banden)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Het transportbandsysteem is het eerste systeem welke door de speler wordt gebruikt om items van a naar b te vervoeren. Dit, treinen en Logistiekrobots, zijn de systemen voor het vervoeren van items in Factorio.

Banden zijn speciaal ontworpen om items te vervoeren en werken zonder gebruik van energie. Banden kunnen ook effect hebben op andere bewegende entiteiten, zoals spelers, voertuigen en bijters, wat snellere of langzamere bewegingssnelheid tot gevolg heeft.

Alle types Transportbanden

Onderstaande is een opsomming van alle transportbanden welke kunnen worden gebruikt in Factorio.

Transport belts Underground belts Splitters Max. doorvoer(Items per spelseconde)1 Vereiste technologie
Transport belt.png
Transportband
Underground belt.png
Ondergrondse transportband
Splitter.png
Verdeler
13.333 Logistiek (onderzoek)2
Fast transport belt.png
Snelle transportband
Fast underground belt.png
Snelle ondergrondse transportband
Fast splitter.png
Snelle verdeler
26.666 Logisiek 2 (onderzoek)
Express transport belt.png
Expresstransportband
Express underground belt.png
Ondergrondse expresstransportband
Express splitter.png
Expressverdeler
40.0 Logistiek 3 (onderzoek)

(1) Zie Fysica van transportbanden voor meer gedetaileerde informatie.

(2) Enkel voor de ondergondse transportband en de verdeler. De normale transportband is beschikbaar vanaf de start van het spel.

Band rangen

Animatie welke de drie banden en hun snelheden weergeeft(van boven naar beneden: transportband, snelle transportband en expresstransportband).

Er zijn drie verschillende rangen banden beschikbaar. Het standaard type heeft een gele kleur en is het langzaamst. De volgende rang heeft een rode kleur en is twee keer zo snel als de gele. De derde en laatste rang heeft een blauwe kleur en is drie keer zo snel als de gele.

Werking van de banden

Samenvoegen en splitsen van banden

Alle banden hebben 2 banen voor items om op te liggen. Dit maakt het mogelijk om een twee keer zo veel van een materiaal te vervoeren of om twee verschillende materialen op dezelfde band te vervoeren. Gemixte banden kunnen handig zijn voor het smelten van erts of voor het produceren van items met veel verschillende ingredienten zoals wetenschapspakket 3. De band kan gesplitst worden door het gebruik van een filter op een verdeler. Het is ook mogelijk om dit te doen met een ondergrondse band, aangezien een ondergrondse band een helft van de band blokkeert.

Transport belts 2 lanes.gif   Transport belts unmerge.gif

Meestal wordt het samenvoegen en splitsen gedaan met een verdeler. Het truckje in de tweede gif wordt beter beschreven in de ondergrondse transportband sectie.

Baanbalanceerders

Main article: Baanbalanceerders

Door de manier hoe items op de banden wordt geplaatst door robotarmen kunnen de banen soms ongebalanceerd worden. Om doorvoer te behouden is het soms nodig om de banen te balanceren. De gifjes hieronder laten een paar mogelijke manieren zien om dit te doen.

Transport belts balance1.gif   Transport belts balance2.gif

Transportband doorvoer

Het maximalizeren van doorvoer is belangrijk, aangezien het de banden efficient houd. Hiervoor moeten de volgende definities geïntroduceerd worden:

Snelheid
Hoe snel een band beweegt.
Dichtheid
Hoe strak de items naast elkaar liggen op de band.
Doorvoer
Dit is snelheid × dichtheid. Het beschrijft hoeveel items er langskomen in een bepaalde tijd.

Dus er zijn drie manieren om de doorvoer te verbeteren:

Meer dichtheid
Soms hebben items kleine gaaten tussen elkaar, welke niet groot genoeg zijn voor andere items om er tussen te passen. Mijnboren, robotarmen en zijladen van banden kan een item in deze gaten forceren waardoor tijdelijk de items worden 'geplet'. Het geplette gat wordt teruggezet naar de normale grote wanneer de voorkant van de band weer begint te bewegen.
Meer snelheid
Wanneer de banden in de fabriek al op maximale dichtheid zitten, kan hun snelheid nog verhoogd worden met betere banden. Het knelpunt is het eerste ding dat gedaan moet worden. Meestal kan deze vrij makkelijk ontdekt worden. Er zal een deel zijn van de band waar de items niet snel(of niet) bewegen of stoppen op maximale dichtheid en plotseling op een punt komen waar het 'stop en go' effect stopt. Daar zit het knelpunt. In de meeste gevallen is dit waar de banden geoptimaliseerd moet worden.
Meer banden
Extra paralelle banden toevoegen kan doorvoer ook verhogen. Voeg een paar banden toe met de items welke meer doorvoer nodig heeft en voeg balanceerders toe om de items te verdelen over de banden.

Bandtruckjes

Snel bewegen kan essentieel wezen om je te verdedigen tegen bijteraanvallen op een gegeven moment. Rennen op een band zal de bewegingssnelheid van de speler verhogen of verlagen met de snelheid van de band. Dat is waarom het voordelig kan zijn om banden naar jou verdedigingen te maken.

De speler is niet de enige die verplaatst kan worden door transportbanden. Bijters en Spuwers kunnen ook verplaats worden. Dit kan misbruikt worden om de verdediging te verbeteren. Bijters zullen meer moeite hebben om bij jou muren te komen wanneer je expresstransportbanden ervoor legt. Spuwers kunnen dichterbij geplaatst worden waardoor er meer torens tegelijk kunnen vuren op een spuwer.

Een andere handige manier zijn auto's op de banden. Auto's hebben een inventaris die gevuld kan worden door robotarmen. Dus ze kunnen gebruikt worden als bewegende kisten op banden. Dit heeft verschillende voordelen: Doorvoer van band-auto-kisten is indrukkwekkend hoog en de robotarm stapelbonus is hier in effect en maakt robotarmen effectiever.

Plaatsen

Transport belts doplace.gif Transport belts replace.gif

Hoewel het mogelijk is om transportbanden te plaatsen in een lijn door te klikken en slepen met de muis, is het vaak makkelijke om de muis ingedrukt te houden en karakter te bewegen. Transportbanden kunnen gedraaid worden nadat ze geplaatst zijn door erover te hoveren met een lege hand en te drukken op r, of door er overheen te bouwen met een andere transport band. Op die manier kunnen transportbanden ook geupgrade worden, door een andere band eroverheen te plaatsen.

Verdelers

Verdelers zijn een andere vorm van item manipulatie. Verdelers zijn 2x1 grote entiteiten welke binnenkomende items verdeelt over banden. Dit wordt gedaan met maximaal twee binnenkomende of uitgaande banden, in een 1:1 ratio. Ze worden gebruikt om twee grondstoffen te verdelen tusen twee banden of om meerdere banden te balanceren.

Mechanics

The behavior of splitters looks simple at first glance. But they are not that simple. Splitters have an astonishing amount of uses.

 • Splitters have two input belts, and two output belts. If the splitter receives items on one belt, it will split the input evenly between its two outputs.
 • If one of the outputs is fully backed-up and the splitter cannot split evenly, it will put all input on its other output.
 • Splitters can also take two inputs and one output.
 • Splitters preserve the lanes of the items, an item on the right lane is not moved to the left lane and vice versa.
 • Splitters can prioritize one input and/or one output. Clicking on a splitter opens its GUI where the priorities can be set.
 • One output of the splitter can be filtered to one item. Items of that type will only go to that output, and not to the other one. When a filter is set, the output of that side is prioritized.

In order to join/split belts, the splitter must be the same speed as the incoming belts, otherwise the splitter will become a bottleneck.

Balanceren

Hoofdartikel: Balancers

Balanceerders worden gebruikt om items gelijk te verdelen over meerdere banden of banen.

Bandbanen wisselen

Swap belt lanes.png

Ondergrondse banden

Ondergrondse banden kunnen worden gebruikt om verschillende stromen items te kruisen zonder dat ze last van elkaar hebben. Ze vervoeren items zoals een gewone transportbanden.

 • Ondergrondse transportbanden kunnen verschillende entiteiten en alle typen grond doorkruisen, zoals water en gras(zolang de ingang en uitgang op het land zijn)
 • Ondergrondse trasnportbanden kunnen andere ondergrondse entiteiten kruisen. (elk nummber ondergrondse band of pijp), ze zullen niet gemixt worden.
 • Voor de verbinding zijn alleen de in- en uitgang relevant.
 • De maximale ondergrondse afstand is 8 tegels met de ondergrondse expresstransportband.
 • Een ondergrondse transportband met een afstand van 4 tegels kan tot 44 items opslaan. Een ondergrondse expresstransportband met de maximale lengte kan tot 72 items opslaan.
 • De helft van de ondergrondse transportband kan input accepteren van de zijkanten. De andere helft(welke de grond in gaat) blokkeert items.

Splitsen van banen

Zie ook