In andere talen: Čeština Deutsch English Français Italiano 日本語 한국어 Polski Português, Brasil Русский Українська 简体中文

Elektriciteitssysteem

From Official Factorio Wiki
Jump to navigation Jump to search

Het 'Elektrische systeem' wordt gebruikt om veel verschillende machines van stroom te voorzien; het spel kan nauwelijks worden gespeeld zonder elektriciteit te gebruiken. Elke machine heeft zijn eigen interne elektrische capaciteit. Wanneer energie wordt geproduceerd, wordt deze gelijkmatig verdeeld over alle machines in het netwerk die elektriciteit nodig hebben. Elektriciteit is een van de twee manieren waarop machines kunnen worden aangedreven, de andere is branderapparaten die op brandstof lopen.

Netwerkmechanica

Generatoren

Er zijn vier manieren om elektriciteit te produceren. Meer details over elke methode zijn beschikbaar op de pagina Energieproductie.

 1. Stoom machine - Meest voorkomend, vereist een Boilers (die Water en brandstof verbruiken).
 2. Zonnepaneel - Gratis energie, maar werkt alleen bij daglicht. Meestal gebruikt in combinatie met accumulatoren.
 3. Accumulator - Energieopslag, zie hieronder
 4. Stoom turbine - Krachtige stoommachines. Gebruikt om energie op te wekken uit een nucleaire reactor.

Als een netwerk minder stroom verbruikt dan wordt geproduceerd, vertragen zijn stoommotoren en turbines waardoor er geen stroom wordt verspild.

Opslag

Accumulator array consisting of 48 accumulators and a substation providing 240 MJ storage capacity.

Energie kan worden opgeslagen in:

 • Brandstof - Kan worden verbrand om stroom te genereren.
 • Accumulator - Accumulatoren laden op met behulp van overtollig opgewekt vermogen en ontladen wanneer de vraag de normale productie overschrijdt.
 • Stoom - Wordt gemaakt in boilers of warmtewisselaar s en wordt opgeslagen in de opslagtank, waardoor stoommachines of stoomturbines on-demand kunnen werken.

Stoomtanks als energieopslag

Een opslagtank gevuld met behulp van een Warmtewisselaar met stoom van 500 ° C is ongeveer 2,4 GJ; een opslagtank gevuld met behulp van een Boiler met stoom van 165 ° C is is 750MJ.

Het opslaan van energie in opslagtanks heeft verschillende voordelen ten opzichte van het opslaan in een accumulator:

 • De energiedichtheid van een tegel van een opslagtank is veel hoger dan bij accumulatoren.
  • Voor stoom van 165 ° C (geproduceerd met ketels), bevat een enkele opslagtank maximaal 150 accumulatoren: 750MJ / 5MJ = 150
  • For 500°C stoom (door Warmtewisselaars geproduceerd), bevat een enkele opslagtank maximaal 480 accumulatoren: 2400MJ / 5MJ = 480
 • Een Atoom centrale verbrandt altijd een brandstofcel volledig, waarbij 8GJ (of meer met de bonus met meerdere reactoren) vrijkomt, zelfs als de vraag naar stroom lager is. De overtollige energie kan worden opgeslagen als stoom.
 • De maximale ontladingssnelheid van een enkele Accumulator is 300 kW. Bij een zeer zware belasting (bijv. Lasertorentje afvuren), kan een kleine accumulatorarray niet snel genoeg ontladen, wat stroomonderbrekingen veroorzaakt. Een stoommachine kan 900kW energie produceren uit de opgeslagen stoom (3 keer hogere ontlaadsnelheid), en een turbine kan 5800kW produceren (6,4 keer hogere ontladingssnelheid). Met andere woorden, een aantal turbines of stoommachines met stoomopslag kan veel hogere bursts aan dan hetzelfde aantal accumulatoren.
 • Stoom kan via treinen worden overgedragen en vervolgens op afstand worden verbruikt via turbines of stoommachines. Dit "transporteert in wezen elektriciteit" met behulp van treinen.

Distributie

Simple example of a small electric network.

Elektra palen worden gebruikt om energie over te brengen. Er zijn 4 soorten elektra palen, elk met verschillende geconfigureerde eigenschappen. De eigenschappen zijn het dekkingsgebied (gebied waarin machines worden geplaatst om door de paal te worden beïnvloed) en draadbereik (de afstand waarover een paal kan worden verbonden met een andere paal). Als twee polen met een verschillend draadbereik moeten worden verbonden, is de kleinste van beide van toepassing.

 1. Kleine elektrische paal paal – Op een na kleinste dekkingsgebied, kortste kabellengte, beschikbaar zonder onderzoek.
 2. Middelgrote elektrische paal – Op een na grootste dekkingsgebied, gemiddelde kabellengte.
 3. Grote elektrische paal – kleinste dekkingsgebied, langste kabellengte.
 4. Sub station – Grootste dekkingsgebied, op een na langste kabellengte, maar duurste om te bouwen

Consumptie

De meeste machines in Factorio verbruiken elektriciteit. Het energieverbruik van een machine heeft twee aspecten.

 • Energieverbruik - De energie die door de machine wordt verbruikt terwijl deze actief een proces uitvoert (een item maken, een item verplaatsen, enz.). Als een elektrisch netwerk niet voldoende stroom genereert om alle machines erin te voeden, zal de elektriciteit gelijkmatig worden verdeeld over alle machines in het netwerk (op basis van de vraag van elke machine), en zullen alle machines evenredig vertragen met het beschikbare vermogen.
 • Stroomverlies – De energie die door de machine wordt verbruikt, ongeacht of deze actief is of niet. De meeste machines verbruiken een kleine hoeveelheid stroom die alleen op een netwerk is aangesloten. Dit is meestal te verwaarlozen, maar kan opmerkelijk worden in kleine fabrieken waar de stroom beperkt is. Afvoer is cumulatief met energieconsumptie - een actieve Assemblagemachine verbruikt bijvoorbeeld 155 kW (150 kW energieverbruik + 5 kW afvoer).

Verbindingen

An individual connection is removed by redrawing the connection with copper cable.

Een netwerk wordt gecreëerd door elektrische generatoren (zoals stoommachines of zonnepanelen) en elektrische verbruikers te plaatsen en vervolgens te zorgen voor een verbinding tussen de generator en de consument met behulp van distributeurs (zoals de kleine elektrische paal) die op elkaar zijn aangesloten. Elektrische palen bedekken gebieden van verschillende grootte, afhankelijk van hun type. Het dekkingsgebied verschijnt als een blauwe overlay rond de paal. Als twee palen dicht genoeg worden geplaatst, worden de palen automatisch verbonden. Een gebouw is verbonden als een tegel van het gebouw zich in een overdekte ruimte bevindt. Door de cursor op een paal te houden, wordt de huidige tevredenheid van de stroombehoeften in het netwerk van die paal gemeld, en klikken op een paal geeft een gedetailleerde GUI over het elektrische netwerk van die paal. (Zie hieronder)

 • Gebruik shift-klik op een bestaande paal om alle verbindingen met andere palen te verwijderen.
 • Niet-aangesloten palen kunnen worden verbonden met een enkele kopere kabel die van paal naar paal sleept (Klik met de linkermuisknop op de onderkant van de paal met de kabel in de hand.)
 • Individuele verbindingen kunnen worden verwijderd door ze te "verbinden" met koperen kabel. Hierdoor wordt de kabel niet verbruikt.
 • U kunt de plaats-sleutel (standaard linkermuis) gebruiken tijdens het rennen / rijden om polen automatisch op hun grootste koppelbare afstand te plaatsen, terwijl u onderweg alle niet-bekrachtigde eenheden afdekt. Dit zorgt voor volledige efficiëntie bij het aansluiten van lange afstanden. Als u verbinding maakt over lange afstanden, wordt het gebruik van de grote elektrische paal aanbevolen.
 • Een nieuw geplaatste elektrische paal wordt automatisch verbonden met nabijgelegen palen volgens de volgende regels:
 1. Het wordt verbonden met andere beschikbare palen, beginnend met de dichtstbijzijnde.
 2. Het zal niet worden verbonden met 2 palen die met elkaar zijn verbonden (het zal geen 3-palige driehoek vormen).
 3. Het zal niet worden verbonden met meer dan 5 andere palen.

Electrische netwerk informatie scherm

The Electric network info GUI

De GUI van de elektrische netwerkinfo is toegankelijk door met de linkermuisknop op een elektrische pool in de buurt te klikken.

'U kunt alleen de informatie zien van het elektrische netwerk waarmee die paal is verbonden!' In tegenstelling tot de productie-info (druk op P) wordt de informatie over het elektrische netwerk niet globaal gemeten, maar per netwerk.

 1. 'Tevredenheid' - De huidige hoeveelheid energie die door het netwerk wordt verbruikt. Deze balk moet vol zijn. Als deze niet vol is, betekent dit dat de machines die op het netwerk zijn aangesloten meer stroom verbruiken dan wordt geproduceerd en de balk van kleur verandert in geel (> 50%) of rood (<50%).
 2. 'Productie' - De huidige energie die door het netwerk wordt geproduceerd. Deze balk mag nooit vol zijn. Als deze vol is, betekent dit dat de op het netwerk aangesloten machines alle beschikbare energie verbruiken. Hoe minder vol deze balk is, hoe meer overtollige energie beschikbaar is.
 3. Accumulator Capaciteit – Hoe veel energie is opgeslagen in de accumulatoren die aangesloten zijn in het netwerk. Gemeten in joules; 1 Joule = 1 Watt * 1 seconde (zie ook wikipedia:Joule). Deze balk moet volledig kunnen worden gevuld voordat deze opnieuw wordt leeggemaakt.
 4. Timespan - Geeft de tijdspanne time voor de grafieken "5s" betekend over de laatste 5 seconde.
 5. Detailed Consumption – A lijst van gebruikers van het hoogste gebruik tot de laagste. In het voorbeeld , 210 boren gebruiken de meeste stroom; 2.2 MW.
 6. Detailed Production – A lijst van producenten van het hoogste productie tot de laagste. In het voorbeeld, 26 stoommachines produceren alle electriciteit in de fabriek.
 7. Consumption Graph – Laat de consumptie zien van verschillende delen van het netwerk over een periode.
 8. Production Graph – Laat de productie zien van verschillende producenten in het netwerk over een periode.

Merk op dat het tijdsbestek van invloed is op de getoonde gedetailleerde productie / consumptie: de weergegeven watt is de totale gemiddelde stroomproductie of -verbruik over de volledige tijd. Als u langere tijdframes instelt, kunt u ook de productie of het verbruik van machines in het verleden bekijken, zelfs als deze momenteel niet op het netwerk zijn aangesloten.

Netwerk prioriteiten

Elektriciteit wordt op basis van prioriteit verstrekt. De vraag naar energie wordt door de generatoren in de volgende volgorde bevredigd:

 • Zonnepanelen – op prioriteit; ze werken altijd met maximale beschikbare prestaties, tenzij ze alle vraag van het netwerk kunnen dekken, in welk geval ze overeenkomen met de vraag.
 • Stoommachines en Stoomturbines – e voldoen aan de vraag waar zonnepanelen niet aan kunnen voldoen; merk op dat motoren en turbines dezelfde prioriteit hebben, de resterende vraag is gelijk verdeeld over beide.
 • Accumulatoren – Laatste redmiddel. Ze worden alleen ontladen als niet op andere manieren aan de vraag kan worden voldaan. Ze worden ook alleen in rekening gebracht als aan alle vraag is voldaan en er nog meer stroom beschikbaar is.

Er kunnen situaties zijn waarin ander gedrag gewenst is (zoals zonnepanelen gecombineerd met accumulatoren voor dag en nacht levering), in welk geval slim gebruik van een schakelaar en met het circuit netwerk wordt gemaakt.

See also